12 hiba amit NE KÖVESS EL ha féreghajtást tervezel

Csak úgy mint más állatfajok esetében, a kecskében is felszaporodhatnak a paraziták. Bár jó lenne, de sajnos nincs olyan varázstabletta amit évente X alkalommal beadsz és az majd jó lesz mindenre. Ők nem kutyák vagy cicák, egészen más parazitákkal kell megküzdjenek, más az emésztőkészülékük és hasznonállatként ételt termelnek az asztalodra. Nagyon nem mindegy, mikor, mire, mit alkalmazol.

 

Íme az összegyűjtött 12 hiba, amit érdemes elkerülni:

 

  1. NE kezelj teljes állományt semmilyen féreghajtóval. Kivéve, ha minden kecske bélsarában IGAZOLTAN magas a gyomorférgek peteszáma. Ez nagyon ritka. Figyelem: a bélsárban nem folyamatosan ürül gyomorféreg pete. Ha egyéb jelet látsz: rossz kondíció, vérszegénység, rendezetlen, csapzott szőrzet, időszakos, látszólag ok nélküli hasmenés, orrfolyás, de a bélsár vizsgálati eredmény negatív, 2 hét elteltével kérj ismétlést laborra, vagy súlyos esetben egyeztess állatorvossal vagy tapasztalt, segítő kecsketartóval, hogy a kecske ne maradjon kezeletlenül. 
  2. Ne kezelj jó kondicióban lévő, parazitával szemben ellenálló, egészséges kecskét. Ne érdekeljen ki mit mond, nem féreghajtunk össze vissza, ha kell, ha nem. Egyik forgalomban lévő féreghajtó szer sem alkalmas megelőzésre!
  3. Ne időszakhoz, hanem fertőzöttséghez kösd a féreghajtást. Nincs olyan, hogy őszi és tavaszi, évi 1,2,3, 10 féreghajtás. Elavult módszer és több kárt csinál mint hasznot.
  4. Ne etesd fel a parazitát: Kerüld a nyirkos, nedves legelőre hajtást, a lápos, mocsaras, iszapcsigától hemzsegő területet. A gyomorparaziták nedves közegben aktívak.
  5. Az elléseket lehetőség szerint NE tavaszra, a kihajtás idejére időzítsd: Az ellés és kitőgyelés időszaka megterhelő a jó kondícióban lévő állatnak is. Gyengíti az immunrendszert és hamarabb gyengül a parazitáktól hemzsegő tavaszi nedves területek legeltetésével. A téli ellések jó tartási feltételek mellett- vagyis száraz hely, tiszta, jó minőségű takarmány- kevésbé terhelik meg az anyát és a gidát, ez idő alatt a pihentetett legelőn, tartós hidegben gyérül a parazita populáció.
  6. Ne használd mindig ugyanazt a féreghajtót: a paraziták bizonyos alkalom után ellenállóak lesznek a féreghajtó szerrel szemben. Ez lehet 2 vagy 4 alkalom, az új, ellenálló populáció a nyájadban felszaporodik és már a féreghajtó szer nem tudja kifejteni hatását. Váltani kell!
  7. Ne használj ráöntő szert belső parazitára! Hatása megkérdőjelezhető, ami jó szarvasmarhának nem túl hatékony kecskének. A szájon át adható szerek a leghatékonyabbak. 
  8. Ne használj szájon át adható készítményt külső parazitára! Injekció, fürdető vagy pour on jobb megoldás. Soha ne adj szájon át ráöntő oldatot. (meredek, de a komment szekció a Facebookon ezt is képes volt javasolni!) A használati utasítás elolvasása hasznos és mindenképpen pozitív hatással van az értelemre!
  9. Ne szaporítsd a féreghajtóval szemben ellenálló paraziták számát: a Magyarországon elérhető féreghajtószer választék nagyon vacak, és mindössze 1 van törzskönyvezve kecskére. Használható más állatfajra törzskönyvezett szer is, állatorvosi felügyelettel. De ha ezekre a szerekre ellenálló parazitákat “tenyésztel” hamar kifogy a lehetőség.
  10. Ne keress univerzális, MINDENT VISZ féreghajtót. Segítek: nem létezik ilyen. Vannak kombinált szerek (kétféle hatóanyagot tartalmaznak), amelyek egymást kiegészítik, de minden parazitára azok sem alkalmasak.
  11. Ne legeltess mindig ugyanott, váltogasd vagy pihentesd a területet lehetőség szerint. 
  12.  Soha ne engedj olyan szert beadni a kecskédnek, amit nem ismersz. Jogod van tudni mit kap, az állatorvosnak pedig nem lehetősége, hanem kötelessége tájékoztatni!  

+1. Soha ne adj vagy ajándékozz el úgy állatot, hogy nem tájékoztattad a vevőt a féreghajtás időpontjáról, az alkalmazott hatóanyagról, mennyiségről és okról. 

 

Megjegyzés:

A kecske és annak teje, húsa a tied, a te felelősséged. Azt az állatorvost amelyik nem ad felvilágosítást arról, mi a szer neve, hatóanyaga, élelmezés várakozási ideje, mire adja és miért,  gyorsan le kell cserélni. Van másik. A te, a családod, a vevőid és a kecskéd egészségéből csak egy. Válassz olyan állatorvost, aki partner a parazita kontroll terv elkészítésében és naprakész tudással rendelkezik. Ha csak vény és bélsár vizsgálati beutaló írására alkalmas, mert nem ért a kecskéhez, van ilyen, de még az is jobb, mintha olyan szert ad be az állatodnak, amiről nem ad tájékoztatást és amivel megalapozza egy állományszintű, hanyatló ellenállóképességű nyáj kialakítását, vagy éppen eladhatatlanná teszi hetekre, hónapokra a gazdaságodban termelt húst és tejet. Ez utóbbi esetben viszont neked kell megismerni az alapokat a megfelelő döntések meghozatalához. Vedd komolyan, mert az egyik leggyakoribb elhullás oka a rosszul vagy sehogy kezelt parazitafertőzöttség! 

Tudom, hogy van olyan élethelyzet és körülmény ami nem teszi lehetővé az összes felsorolt hibalehetőség kizárását. De ha azon igyekszel, hogy mindezeket megtedd, már nagyon sokat tettél a kecskéidért és a jövőbeni gazdálkodásodért!

Vélemény, hozzászólás?