Takarmányvizsgálat laborban?

Honnan tudhatod mikor jó a takarmány?

Erre van ezer és még egy válasz. Van aki arra esküszik, hogy ha szép, zöld, illatos, már baj nem lehet. Van aki arra, hogy ha az állat gyarapodik, akkor biztosan jó. Ha nem akkor meg szívás. Van aki a takarmány bevizsgálását tartja a legjobbnak, mutassa meg a labor mennyi a fehérje, az egyéb összetevő és ebből lehet számolni.

Nem bírálom egyik vagy másik módszert sem. Én magam is futottam bele olyan bálába (és hibába), ami ránézésre és illatra tökéletesnek tűnt és vagy a kecskék nem voltak hajlandóak enni, vagy ha ették fogytak elfele és volt amikor egy pocséknak tűnő bálától nem csak hogy jóllakottan lefeküdtek, de még a tej is emelkedni kezdett.

Mivel a kecske sajátos anyagcseréje és emésztése  leginkább az amiben eltér a juhok vagy szarvasmarhák emésztésétől és hasznosításától, ugyan nem lehetetlen kiszolgálni, de talán kicsit nehezebb megtalálni a számára megfelelő tömegtakarmányt. Bár jobban hasznosít és olyat is amit más fajok nem képesek, érdemes hangsúlyt fektetni a megfelelő takarmány kiválasztására, mert ez ad alapot a jó egészséghez, immunrendszerhez és ezáltal a termeléshez.

Idén laborvizsgálat segítségével mértük fel milyen szénával áldott meg minket az ég.

Azt előtte is észrevettem, hogy a széna gyenge, mert ha nem jutottak ki a hölgyek legelőre, bizony nem sikerült jóllakottságot elérni vele. Pedig színre, illatra nem mondom, hogy első osztályú, de nem is a leggyengébb kategória. Olyan közepesre azért szavaztam neki bizalmat…

A labor igazolta a kecskék jelzését, messze elmarad a beltartalom, rossz az emészthetőség. Így már érthető miért néztek úgy ki mint egy levonó ha csak 2 napra bent kellett maradjanak, annak ellenére, hogy mindent megettek és kínomban bőven túletettem a napi adag mennyiséget. Amíg a kecske nem fekszik le kajakómában, ott a takarmány kevés vagy hitvány és bizony, ők még késő este is bőven követelőztek fekvés helyett. Az állat nem tud hazudni. Szerencsére.

Nem mondom, hogy mindenkinek vizsgáltatnia kell. Aki olyan profi, hogy ránézésre meg tudja mondani egy zölden száradt ősgyepről, hogy az gyenge beltartalommal bír, neki ilyesmire nincs szüksége. Annak sem kell ezzel bajlódni, aki előbb fizet és majd csak utána tapasztalja meg az állatokon mit vett és esetleg mit etet mellé hiányosan vagy éppen teljesen feleslegesen. Éveken át etettem megérzés alapján. Ami azt jelentette, hogy vagy bejön, vagy nem. Ez úgy az egész évre kihatott. Ha jól sikerült választani takarmányt és még mennyiséget is sikerült venni belőle, akkor jó volt az év. Ha nem, akkor jött a cifra világ…

 A laborvizsgálat eredménye nem zárja ki azt, hogy az a takarmány nem etethető (főleg, ha nincs választás és ha egyébként nem penészes, egyéb toxinos). Hozzá tudod igazítani a kegészítők, energia és fehérjehordozó abraktakarmányt és fel tudod mérni, mi az a mennyiség mit mindezekből etetned kell, hogy optimális legyen a takarmányozás a vemhesség és a termelés során. Így nem fogsz feleslegesen bálnára hízlalni egy kecskét vagy éppen pengére fogyasztni. Mindkét végletre nagyon rövid idő leforgása alatt képes a kecske. Csak éppen nem ez a cél.

Persze most jöhet a szokásos kifogás:

“Csak mezei keverék kecskéim vannak, azoknak bármit adok, nem képesek termelni, mit vesződjek ezzel”

-Igazad van, meg se próbáld, még a végén kiderül, hogy tudna az a kecske. A termelés 40% genetika, 60% takarmányozás. Mondj le nyugodtan arról a 60%-ról is, ha nem szeretsz fejni megértem.

“ Mit befolyásol az a pár bála, majd a tavaszi legelőn összeszedi magát!”

Akkor már régen késő megteremteni jó termelés alapjait. De ha mindegy, hogy meddig és mennyit termel a kecske, akkor számodra mindez nem információ.

Aki mégis a labort választaná, mint megoldást a széna és egyéb takarmány beltartalmi értékeinek megismerése céljából, azoknak a kecsketartók térképre feldobtam 3 magyarországi labor elérhetőséget és alábbi névre kattintva találod hozzájuk a jelenleg (2023) érvényes árjegyzéküket.

Állatorvostudományi Egyetem Laboratórium Budapest

UBM Feed Laboratórium Környe

ÁT Kft Laboratórium Gödöllő

Kiinduló tájékoztatásnak szánom, kérlek mindig tájékozódj a választott labor aktuális árairól és minta beküldéssel kapcsolatos kérésükről. Persze ha valaki tud 4, vagy 5-dik takarmányanalitikai labort, árlistát és megosztja velem a kecsketartas@gmail.com címen, akkor szívesen azzal is bővítem a választható lehetőségek sorát. Kérlek az e-mail tárgy mezőjébe írd be: Labor ajánlás és csatolj egy aktuális árjegyzéket is, ha rendelkezésedre áll és nem szigorúan titkos irat. 

A takarmány bevizsgálását nem kell egyedül, superhero üzemmódban vállalnod, ha kis létszámod van vagy éppen határeset volt a bevétel és van hova költeni. Ha a Kecsketartók térképen megnézed a hozzád közel eső kecskések sorát, talán együtt vásárolva és előzetesen vizsgáltatva osztozni tudtok ezen költségen. Egy kazalból vásárolva nem csak hogy költséghatékonyabb, de jobb megállapodások is születhetnek tárolásra, szállításra vonatkozóan. 

Persze ezek csak lehetőségek és nem kell élni vele. Mielőtt bárki kombinálna, semmilyen szerelmi vagy üzleti kapcsolatot nem ápolok egy laborral sem és nem áll szándékomban ügyfeleket felhajtani nekik. Szerintem van is elég munkájuk, nincsenek rászorulva, hogy itt önjelöltbe toljam a szekerüket. A takarmány jobb megismerése, beltartalmának felmérése segíthet az állataid megfelelő takarmányozásában és a termelésben, kizárólag ezért született ez a bejegyzés. 

A térképet- ahol sárga jellel találod a laborokat- itt éred el:

Magyar Kecsketartók egy térképen

 

Vélemény, hozzászólás?