Kecskék szőrhiányának lehetséges okai

Elég sokat beszélgettünk már  privát üzenetekben, telefonon is kollégákkal a szőrhiány lehetséges okairól. 

Részben érintettem már ezt a témát, de ideje, hogy írjak róla egy kis áttekinthető összefoglalót.

Az első és legfontosabb, hogy tisztázzuk, egy kivétellel egyik sem gyógyíthatatlan betegség, sőt, az egy kivétel is megelőzhető. De ne szaladjak ennyire előre, menjek sorba.

 

Atkák, tetvek, azaz külső élősködők okozta szőrhullás

 Minden kecskében vannak külső élősködők. Aki azt állítja az ő kecskéiben bizony ilyen nincs, az vagy vak, vagy a büdös életbe nem nézte meg mikroszkóp alatt a bőrkaparékot, vagy pedig festi magát. Akárhogyan is, kedves olvasóm, szokd a gondolatot: A te kecskédben is örökké vannak, csak legfeljebb nem látod. Pont. Akkor ezen lépjünk is túl.

Az atkák aprócska, szabad szemmel nem látható rovarok, amik egy csoportja a bőr felületén, egy másik csoportja a bőr alá furakodva él. Idegesítik az állatot és “kártékonyságuknak köszönhetően”,viszketést, bőrgyulladást, vérszegénységet okoznak,  a szőr hullani kezd. 

A rühességet okozó kis rohadék a bőr alá furakodik, járatokat csinál, megsértve a test elsődleges védelmi vonalát, azaz a bőrt, szabad utat engedve a baktériumoknak, gombáknak. Ha azok éppen nem is támadnak, a kecske vakarással, dörzsöléssel próbál szabadulni tőlük, ami horzsolást, további gyulladást és az egész testre kiterjedő fertőzést eredményezhet ( ne várd meg, mert az már a te sarad). A legszemetebb fajoknál aprócska göbök jelennek meg az arcon, fülön, majd szépen tovább terjed  a vállakra, az oldalára, tőgyre és az egész testre. Na ezt azért nem kell megvárni, vannak készítmények, amik igen gyorsan véget vetnek a kis bunkók ámokfutásának. A kecskék atkáiról a https://debra24.hu/kecske-atkak/ oldalon részletesen olvashatsz elméletről, én nem fejtegetném itt tovább-

 

A tetvek szabad szemmel látható kis rovarkák, amik szintén változatosan élősködnek és hasonlóan ronda dolgokat tudnak csinálni, mint az atkák. Nagyon gyorsan fel tudnak szaporodni. Felnyalt szőrterületek, nyálas, kitépett szőr árulkodó jel lehet. Ilyenkor elő a napfényt, vagy a led lámpát és tessen alaposan átnézni az állatot. Ha találsz nyüzsgő rovartelepeket az állaton, akkor ideje mechanikus ( kovaföld, hamu), vagy kémiai( por, ráöntő, injekció), vagy gyógynövényes  eszközöket bevetni ellene. Az előbbit és az utóbbit akár egyszerre is alkalmazhatod. 

 

Mind az atkák, mind a tetvek esetében a felszaporodás megelőzése a legcélravezetőbb. Megfelelő étrenddel ( NEM száraz kenyér mert “úgy szereti”, ahogy a gyerekednek is adhatod a bóóti chipset reggelire, mert szereti, de attól még nem jó) , ásványi anyag kiegészítőkkel ( és itt nem a kicseszett csirke Jolovitra és a nulla E vitamint tartalmazó és a nyomokban szelént tartalmazó nyalósóra gondolok!!!), NEM ZSÚFOLT tartással, sokat segíthetsz, hogy az állatok ellenállóképességét javítsd és ne engedj teret a külső parazitáknak. 

 

Gombás fertőzés okozta szőrhullás

Jellemzően körkörös pikkelyes, megvastagodott területekkel indul. A szőr töredezik és kihullik. Úgy mondjuk ótvaros lesz. Tudom nehéz egyes területeken orvoshoz vagy megfelelő laborhoz jutni, ezért azt javaslom, hogy kezdésnek minden gyanús területet kenj be teafa olajjal. Ha gombás fertőzés akkor szinte pár nap és látványos eredményt érsz el. Ha nem hat,  legalább kizártad. De előre szólok, egyszeri kezelés akár teafa olajjal akár más kenceficével lófasz esti fény. Gombás fertőzésre nincs instant, könnyű megoldás, kitartónak kell lenni, de szerencsére mi kecskések vagyunk és megszoktuk a kihívásokat, ugye? 🙂

 

Baktériumok okozta szőrhullás

 

 

Akármilyen sérüléssel könnyen bejuthantnak baktériumok, akár olyanok is amik általában nem okoznak gondot, a bőrben már csúnya elváltozásokat, sebeket, hámlásokat, bevérzéséseket okoznak. Ezek a sérülések teljesen hétköznapiak lehetnek. Elég eg faág karcolása, a gidák mohósága okozta tőgyharapás, vagy az a szarvacskáik szúrása, máris elegendő, hogy bejusson egy baktérium és felszaporodjon. AZ egyik legveszélyesebb a Staphylococcus aureus, ami nem csak bőr hanem szőrtüsző gyulladást okozva gyengíti az állatot. Antibiotikumos kezelésre is szükség lehet, de kezdésnek próbáld meg csak antibiotikumos krémek ( pl.Tetran), vagy Neem olaj használatát. Van, hogy elegendő, de sajnos igen ellenálló baktérium így lehet az injekciót is be kell vetni ellene. Hasonló tünetekkel jár mint az ótvar, ezért is javaslom a teafa olaj bevetését, hogy a gombát ki tudd zárni vagy legalábbis tudj dönteni a kezelés folytatásáról. Gyógyítható ez is, de itt is arra szeretnélek figyelmeztetni, hogy nem lesz gyógyulás csak kitartó munkával. Egyébként ez a baktérium számos betegséget, tőgy gyulladást is okozhat, tessék komolyan venni és örvendeni, ha csak a bőrt érinti és kopaszodik a kecske. Lehetne sokkal rosszabb is. 

 

Ásványi anyag és vitamin hiány okozta szőrhullás

 

A cink, a réz, a jód, szelén és az A vitamin nem megfelelő mennyisége is okozhat szőrhullást. Az orrnyereg kopaszodása, korpás bőr jellemzően cink hiányt jelez, a farokvég kopaszodása egyértelműen réz hiány jele. A teljes bőrfelületen lekopaszodás, főként gida korban jódhiány jele lehet, sőt a kopaszon, akár golyvával született gidák egyértelműen jód hiányban szenvednek. A kopaszon született gidák ( nem a koraszülöttekre gondolok itt) általában holtan jönnek, de legalábbis olyan súlyos golyvával ami akadályozza a légzést. A kezdetekben erről beszéltem, mint halálos kimenetelről. Megelőzés a kulcsa ez esetben is. Ha súlyosan jódhiányos területen élsz és akár olyan növényeket etetsz, amelyek goitrogén tartalmúak ( káposztafélék mindegyike) akkor gondoskodnod kell már az anya vemhessége alatt és azt követően is megfelelő jód kiegészítésről. Jódozott konyhasó az alap, de egy jó kiegészítő keverékben is kell legyen.  Ne feledd a jód hiány nem csak gidakorban okoz golyvát és egyéb, akár kopaszodást okozó tüneteket, ezért a vemhességgel nem ér véget az anya és gidája jód pótlása.

A kiegészítőkben általában az E és D3 vitaminon kívül van megfelelő A vitamin mennyiség is. Ez, vagyis az A vitamin a bőr és a szőr egészségéhez is hozzájárul ( a látáshoz is). Ha nem tudod takarmánnyal bevinni, akkor számíthatsz bőrelváltozásra, szőrhullásra emiatt. Minimális befektetéssel megelőzhető a hiányállapot. Ez a vitamin zsírban oldódó, túladagolható a vízben oldódó vitaminokkal szemben ( pl B vitaminok), ezért ne ess át a ló túloldalára. FONTOS megjegyeznem, hogy az AD3E vitaminokat tartalmazó kiegészítőket mindig használd fel szavatossági időn belül, mert bomlanak és elmarad a gyártáskori tartalma az idő előrehaladtával. Nem kell az állatot locsolni vele, bár ha baj van egy A vitamin tartalmú krém éppen egész jó enyhülést hozhat, de azért arra figyelj, hogy hosszan keveset adj és nem egyszerre sokat. Az AD3E vitamin injekció egy alternatíva arra, hogy gyorsan pótold a hiányt, de arra nem való, hogy elintézd a kecske megfelelő ellátottságát hosszabb időre. Ezért nem tartom értelmesnek azokat a javaslatokat, amik arra buzdítanak, hogy a gidát oltsa le valaki akár kell akár nem. Minek? Hasznos ha zárt tartásban vagy és alig éri az állat száját változatos és kiegyensúlyozott étrend és napra is alig jut ki, de egyéb esetekben ha nincs kifejezett hiánytünet az A vitaminra vagy a másik kettőre akkor tök értelmetlen beavatkozás szurkálni egy pici gida bőrét vagy izmait.  Azért egy olajos vitamin készítményhez nem árt egy 18-as tű, hogy fel tudd rendesen szívni, és azt bizony bele kell döfni az alig világra érkezett gyenge kis testbe. Kérlek szépen ne tedd, ha nem életmentés a tét.  Amelyik életrevaló megmarad feleslegesen szurkálás nélkül is egyébként.  Persze ha tudod, hogy elcseszted az anya takarmányozását, vagy ismeretlenül takarmányozott helyről hoztad nehéz vemhesen, nem tudod az előéletét, vagy éppen láthatóan az anyának az ellés megváltás volt, annyira rottyon van, akkor érthető ha a gidát szeretnéd jól útnak indítani, de akkor ha lehet az anyát már vemhesség alatt, – még akkor is ha az utolsó pillanatban vagy- lásd el ezekkel a kiegészítőkkel, hogy a magzat is kaphasson belőle már a világrajövetele előtt. 

A túlzott szelénbevitel is okozhat szőrhullást. Gyakran látom, hogy lépten nyomon a szelén pótlását prioritásként kezelik egyes csoportokban. Ami már csak azért is érdekes számomra, mert gyakran teszik ezt úgy, hogy a kecske a leírtak és a csatolt kép vagy videó alapján semmiféle szelénhiány tünetet nem mutat. Ezzel pedig az a baj, hogy bizony nagyon könnyen át lehet lépni a toxikus szintet, pláne fiatal állatoknál, aztán a gazda nem érti, hogy a bánatba lett már meg kopaszka a gida. Erre persze rögtön kap megoldási javaslatot, hogy fürdesse le mert bár nincs sem pörk, sem göb, sem folyadék ami rühességre utal ( meg sem szokták kérdezni amúgy ezeket), azonnal ezt javasolják. Gyakran mínuszos késő téli, kora tavaszi időben is, ami már önmagában agyrém, hogy ilyenkor fürdetést javasolnak egy tüdőgyulladásra hajlamos, stresszérzékeny állat esetében. 

 

Hormon okozta szőrhullás

Az istállóban nem gyakran, de 1-2 évente egy- egy kecskénél előfordul hormonális eredetű szőrhullás. Ezt onnan ismerem fel, hogy nagyon gyorsan történik ( egy-két talán 3 nap), domináns viselkedéssel jár, egyszer bakra jellemző, másszor ivarzást is mutató viselkedés váltakozása akár óránként. Anilyen gyorsan ez a “ hullám” jön olyan gyorsan megy is. Rá pár napra akár normális ivarzás következik és a szőr gyorsan, pár nap leforgása alatt újra kezd nőni. Szőr ilyenkor a gerincvonalon és két oldalt SZIMMETRIKUSAN hullik ki. Nincs bőrelváltozás, úgy mint pörk, vagy hámlás, legfeljebb egy kicsit sötétebb a bőr pigment. ( Ehhez mondjuk nem baj ha ismered milyen a fehér, vagy a sötét kecskéd normál bőrszíne. ) Ezt a hormonális problémát okozhatja pajzsmirigy, mellékvese, vagy akár az agyalapi mirigy hormontermelésének átmeneti vagy tartós zavara is. Kiváltó okára még nem jöttem rá, hogy itt mi okozza. Ugyanúgy előfordult az Alföldön, mint itt a hegyek között, nem azonos anyai vonalnál jelentkezett és a takarmányozásban sem találtam összefüggést, csak egy dolgot. Szerintem minden esetben gombatoxin okozta a gondot. Ez csak az én feltételezésem, hogy ezen  tüneteket mutató kecskehölgyek érzékenyebbek rá és így jelzik, hogy valami nagyon nem kerek a gabonával. A gabona elvételével eddig mindig sikerült vemhesülni is aztán. 

 

Végezetül: a vedlés okozta szőrhullás

 

A vedlés egy teljesen természetes folyamat, késő télen, kora tavasszal kezdődik, de akár elhúzódhat hosszan, nyárig is. A szőrhullásnak ez a formája nem kóros, sőt, fontos. Ezt, vagyis a vedlést segíthetjük szintén megfelelő ásványi anyag kiegészítővel, de a vedlés akkor is lezajlik ha csak kielégítő a takarmány fehérje ellátottság. 

A hullámzó külső hőmérséklet lassíthatja vagy gyorsíthatja a vedlést, de befolyással van a vedlésre a laktáció, a napok hossza ( fény), sőt az ivarzás is. Nem lehet sürgetni, de egy vakaródzó, akár egy udvari hosszú kefe, vagy egy durva szövésű, esetleg műfű lábtörlő a falra szerelve , akár egy szalmabála “ beáldozása” is sokat segít a kis elhalt, bolyhos szőrzetet leszedni magukról. Persze ott, ahol a türelem, a létszám és az idő nem akadály, ott egy kefélés, átfésülés is szóba jöhet. Bár én mai napig fésülgetem őket, pedig már nem három van. Nem is annyira az ő igényük ez, hanem inkább az enyém .   😁

 

Remélem írásom segített kicsit, akkor nem keltem fel hiába. Ha érdekesnek találtad ezt vagy egyéb bejegyzésemet, köszönöm ha megosztásoddal elismered a munkám. 

 

A K.E.CS.K.E.love facebook csoportban várlak és a kollégák is várnak szeretettel, ha további kérdésed lenne. Csoportunkban tilos a hirdetés és az indokolatlan gyógyszerhasználat javaslata. Kérlek, csak akkor csatlakozz, ha mindezt el tudod fogadni. Köszönöm.

 

Vélemény, hozzászólás?