Sütőtököt a kecskének? 

Sütőtököt a kecskének? 

 

A sütőtök, mindamellett, hogy szuperélelmiszerünk, remek téli takarmány is.

Nem kötelező adni és nem is kell. Gyakran olvasom, hogy van aki legalább 5 féle gabonát és 3 féle szénát és még megannyi egyéb féle takarmánnyal igyekszik kiszolgálni a kecskét. Alapvetően egy jó minőségű széna, legelő tökéletesen megoldja az alap takarmányadagot, nem kell túlcifrázni semmit. De ha a széna minősége elmarad a jótól, mert nem volt jó az év, a csillagok állása, nem volt időben vágva vagy bálázva, akkor érdemes a takarmányozást úgy összeállítani a késő őszi és téli hónapokra, ami ha kevés összetevőből áll akkor is fedezze a szükségleteket. Ilyen esetekre egy jó alternatíva a sütőtök.

Érdemes termelőkkel megállapodni és a másod vagy harmadosztályú termést megvásárolni (mérethiba előnyben, mert a sérült nem tárolható hosszan, hamar fel kell etetni, ezért azzal a létszámhoz mérten kell kalkulálni). Megfelelő tárolás esetén (szalmaágyon és azzal takarva)  elég sokáig eláll, anélkül hogy romlásnak indulna, így biztonsággal etethető még akár januárban is. 

A nagydobosi vagy orange fajta tököt is egyformán szeretik, de az utóbbi időben divatos Helloween tököt inkább ne. Azt hagyjuk meg azoknak akik fura késztetést éreznek arra, hogy tököt faragjanak unalmukban.  

Lehet darabolva, darálva és félbevágva adni, bár utóbbi szerintem nem túl gazdaságos, tekintve, ha leesik, összekenik, már nem vagy alig fogják megenni…  Nem szükséges a magokat eltávolítani, enyhe féreghajtó hatása mellett fehérjében és egyéb ásványi anyagokban gazdag. Éveken át etettem úgy, hogy egy nagy teljesítményű darálóval ledaráltam apróra és így nem volt sem taposásból eredő veszteség sem pedig annak kockázata, hogy a gyorsabban evő kecskék torkán megakad egy nagyobbacska darab vagy elzáródást okoz bárhol is. A darálás további előnye, hogy sütőtökkel bármit meg tudtam etetni. Például, mivel nedves, jól rátapad a gyógynövénykeverék és egész jó kísérője egy immunrendszer erősítésnek a téli hónapokban.

A napi adag akár lehet 1 kg is, de szerintem bőven elég a maximum fél is, ha az összeállított takarmányadagba belefél.

Mivel nagyon magas ásványi anyag és vitamintartalma van, észrevehetően kevesebb ásványi anyag kiegészítő fogyott azokban a hónapokban, amikor része volt a takarmányadagnak.

Csak úgy mint minden más takarmány esetén fokozatosan kell bevezetni az étrendbe. Aztán pedig győzd hallgatni tél végén a a heves hisztit, amiért elfogyott és nincs több desszert…akkor lehet bevetni a télálló almát 🙂

Vélemény, hozzászólás?