Milyen bakot válassz?

Milyen bakot válassz?

 

Az első bakomat Izraelnek hívták.  A választás abszolút nem volt tudatos, még tudatalatti sem. Szerintem tőle jobban bűzlő alpesi jellegű bakot azóta sem sikerült találnom, igaz nem is kerestem. 😁

 Azóta megfordult többféle bak a kecske hölgyeim szentélyében: Szánentáli, Alpesi, Alpesihez sorolt Oberhasli, szánenhez sorolt holland fehér. .

Ahhoz, hogy tudd, milyen bakot kellene használnod a saját gazdaságodban, tisztázni kell először is, mit szeretnél elérni, mi a célod az utódokkal. Ha az a cél, hogy a húst hasznosítsd, nem szeretnéd megtartani az utódokat,  kinevelni tejelő anyának, akkor egy húshasznú fajta a legjobb választás. Ilyen például a búr. 

Ha meg szeretnéd tartani a nőivart tejelő állatnak, vagy úgy véled jobban el tudnád adni, akkor inkább célszerű tejelő fajták között nézelődni. Ilyen a szánentáli, az alpesi, és részben az Anglo-Núbiai.

Ha még a kezdeteknél jársz és nincs megedződve a szíved arra, hogy a kedves, édes gidát egyszer a tányérodon lásd, akkor a húshasznút csak akkor javaslom, ha van biztos piacod vagy  jó hentesed amíg lelépsz otthonról.

  • Hogy kell e törzskönyv?

Na most leszek agyoncsapva, mert merek valami nagyon csúnyát leírni, sőt lehet még szabálysértést is elkövetek, de majd kiheverik az illetékesek: nem kell. Ha nem akarod megtartani az utódokat, mind a fagyóban vagy kolbászban végzi, akkor teljesen felesleges törzskönyvezett bakra költeni, pláne, ha az anyakecske létszámod 10 alatt van. Egy jobb tenyészbak törzskönyvvel 150-250.000 forint között mozog, attól függően milyen fajta, korú és milyen minősítést kapott.

Egy anyakecske támogatása 8000 forint/év környékén van most, de csak akkor kaphatod meg, ha törzskönyvezett bakod van hozzájuk. Nem kell hozzá matekzseninek lenni, hogy a hülyének is megéri 10 anyakecske esetén 80.000 forint anyakecske támogatásért venni egy törzskönyvezett bakot és még etetni is. A bökkenő az, hogy az ENAR nyilvántartásban nem szerepelhet csak törzskönyvezett bak, vagy herélt. Magyarul jelöletlen lesz a bakod, mert ezt a hézagot még senki nem tudta kijavítani. Vagy inkább nem akarta. Mindegy, a lényeg, az ilyen bakokat úgy hívják: zugbak. Persze ha nagyon kis létszámban szeretnél fantasztikus állatokat és mutogatni a szomszéd néninek, milyen minipóni  papíros kecskéid vannak mindenképpen vegyél törzskönyves, származási lapos bakocskát. Viccet félretéve, hacsak nem akarsz pár kecskével törzstenyésztő címért hajbókolni a szövetségnek és nincsenek különösebb tenyésztési céljaid sem, felejtsd el a törzskönyvezett bak keresgélését, mert az életbe nem térül meg anyagilag, főleg, ha évente szeretnéd cserélni. 

A törzskönyvnek garantálnia kellene egy szakmai megalapozottságon, genetikai ismereten alapuló tudást a tenyésztő és a tenyésztőszervezet munkatársai részéről. A valóság ezzel szemben prózai. Ha van pénzed, lehetsz törzstenyésztő. Elvileg már el kell valami tanfolyamot végezni, vagy lehet csak kellett már ezt nem tudom pontosan, de ahogy nem lehet valaki 2 kutyával tenyésztő (lehet, csak számomra nem az), úgy csak mert van valakinek 5 fajtatiszta, törzskönyvezett anyakecskéje és 1 törzskönyvezett bakja még nem lesz jó tenyésztő. A tenyésztők egyik alap ismérve, hogy határozott elképzelésük van a hús vagy tejtermelés jobbá tétele kapcsán, törekszenek az egyre jobb minőségű és egészséges, vagyis betegségmentes állományra. Van tenyésztési céljuk és nem adnak ki a kezükből élve visszamaradt, vagy valamilyen genetikai vagy egyéb betegségből fakadóan hátráltatott tenyészállatot más tenyészetbe, árutermelő állományba.  No ilyen aztán nagyon kevéske van az országban. Ahol 10 gidából 10 továbbtartásra hagyott, ott valami gond van a tenyésztő látásával, mert a genetikai lottót nem szokta az élet minden utóddal megnyeretni. Ez nem az a sport. De persze csak szerintem és most legalább 8 tenyésztő nevét tudnám felsorolni akik anyáznának, ha olvasnák e sorokat.  A bakokat 105-180 napos kor körül minősítik és kapnak K, vagyis köztenyésztésbe mehet fantasztikus betűjelet. Ez annyit tesz, hogy ha apja fajtatiszta és megüti a minimum ( például Alpesi és Szánentáli esetében az anyja adott 600 liter tejet és  fél éves koráig elérte a 22-24 kg-ot a bakocska!!) elvárást, akkor már mehet is bárhova. ( Csendben jegyzem meg ez a súly kategória egy árutermelőnél a “csökött”,  “visszamaradott”, “szerencsétlen” jelzőket kapja ebben a korban. ) Jól olvasod, nem kell hozzá még csak egy nyamvadt vérvizsgálat sem, hogy akár egy 50-100 egyedes állományba bejusson. Random szokott lenni genetikai teszt, hogy a tenyésztő nem hazudik e, én 3 év alatt egyszer voltam ellenőrizve. Azóta sem kaptam meg sem a labor címét, sem az eredményt, csak bemondták, hogy egy bak eredménye rossz. Egy olyan utódnál, ahol kézből pároztattam a szülőket és a másik bakom 150 méterre volt akkor a másik telephelyen, bezárva. Végül azt mondták, mégsem rossz az eredmény, de arról sem kaptam semmilyen dokumentációt. Semmi baj, én is ennyire tartom komolynak.

A K minősítésből lehet A minősített éves korban, ha teljesítménye eléri szintén a minimum elvárást, de nem minden esetben. Ugyanis az anyaállat nem kell, hogy fajtatiszta legyen, elég ha R1. Ez esetben nem lesz akkor sem A minősítés ha a világ legjobb bakját nevelted Istenállattá. Persze ezek a szabályok jók, csak mivel Magyarországon nincs rendszeresen és tudatosan megrendezett tenyészállatkiállítás és árverés, így baromi nehéz összevetni a küllemet és a vásárlóknak gyakran körbe kellene járjanak több tenyészetet a végső döntés meghozatalához. Ez a gyakorlatban nagyon nehezen kivitelezhető, pláne nagyobb árutermelő állomány mellett. A küllemi bírálat így kizárólag a szövetség embereire valamint a temyésztőre van bízva…

  Továbbmegyek, a törzskönyvezett anyákat havonta egyszer befejik arról készül a befejési naplóban bejegyzés, a köztes időben ha a gidáját szoptatja nem gond. Ezekből a havi egyszeri fejésekből lesz egy átlag, a laktációs időre amit a tenyésztő nyit és zár az ellés időpontjához viszonyítva persze, ebből pedig a teljesítmény. Mindezt a tenyésztőszervezet munkatársai felügyelik. Mindennek megvan a maga körbefontoskodása, de ha a tenyésztő a tejet nem feji nap mint nap, nem tudja milyen az állat teje ( beltartalomra gondolok), nem abból kell megéljen, hogy jó teljesítményű, jó tejminőséget produkáló utódokat hoz le, akkor hogyan hozza majd biztonsággal az én állományomban az elvárásaimat a tőle származó bak? ( *A tejtermelő tenyészállatok esetében NINCS tej beltartalom csak mennyiség mérés, ez csak árutermelésben fontos szempont…szerintük) Elárulom: sehogy. Ha kis létszámod van, főleg nem engedheted meg magadnak, hogy olyan bakot etess itass az anyakecskéid tejéből megtermelt pénzen, ami aztán vagy-vagy alapon emeli vagy csökkenti a későbbi utódok termelését, tejminőségét, állományod egészségét. Persze mivel kisgazdaság vagy és ha magadnak szeretnél jó de kicsi állományt összehozni, akkor nézd meg az anyját és vedd meg a fiát. Na meg az sem baj, ha az apját is szemügyre veszed. Ez sem mindig lehetséges egy tenyésztőnél, mert bizony volt, hogy a mamika meghalt mire megvettem a fiát ( ezt mondták), vagy éppen többszöri kérésemre sem mutatták meg.

Az MJKSZ oldalán a tenyésztési program 5.3.bekezdésében bővebben olvashatsz a K besorolásról, ha nincs jobb dolgod.

Sok tartónál van olyan helyzet is, hogy korábban törzstenyésztő volt, szebbnél szebb állatokkal, de a tenyésztési program 6.2.1.7. utolsó bekezdése értelmében ha megszűnik a tagság, megszűnnek szép állatok lenni. Márpedig, mivel a szövetség bármikor bármilyen mértékben emelheti a tagsági díjat, megeshet, hogy egy egyébként jó tenyészet árutermelő státuszba kerül, mert a szövetség nem tűri ha csóró vagy és még a szád is nagy. Az ilyen árutermelővé lett tenyészetekben könnyen kincsre lelhet az, aki jó apaállatot keres. 

Na de írjak arról, mi az ami inkább fontos egy bak választásakor. A legfontosabb, hogy a céljaidnak megfeleljen. Húshasznúról sokat nem tudok mondani, sosem volt búr bakom. Olyan bakot igyekeztem választani ami legalább a tejtermelést nem dobja vissza, hanem javítja. Szerencsém volt mert a szánen bakjaimat az első években olyan tenyésztőtől tudtam venni, aki nem csak eladott de tanított is mik a fontos szempontok. Azért persze vettem én is olyan bakokat is amiket nem kellett volna. Így amit tanultam és tapasztaltam, abból most próbálok valami kis felsorolást összehozni.

  • A tejelésen túl, nézd meg a bak anyja tőgyformáját. Ha szétálló, lógó, vagyis nem jól függesztett inkább hagyd. Törekedj a gazdaságodnak kényelmes tőgyet nézni. A földön húzott óriás tőgy helyett a jól függesztett, kerekded tőgyforma, párhuzamos bimbikkel lesz a befutó. Hogy milyen az ideális kapaszkodó, azt a Te kezed vagy a kehely döntse el és ne a tenyésztő tukmálása. Ha lehet legyen könnyen fejhető az anya, ne pedig cérna vékony sugárban adja a tejet, mert a sírógörcs fog kerülgetni, ha a baknak akár csak egy lánya is ilyet örököl a nagyitól.
  • Fattyúbimbó: neem, nem normális és neeem, nem elfogadott. Baromi nehéz lehet a fejése, pláne ha nem vak, hanem ott is jön a tej, örökösen szarakodni fogsz a letapasztásával, mert a hármas iker egyik gida tuti rácuppan. Ha jön a tej belőle, begyullad, mert kis gyenge bimbó, ha nem jön a tej belőle, akkor a gida fog éhezni, mert ő azért lelkesen szívja majd a semmit. A kehelybe beakadhat, a vákuum csökken. Az ilyen anyák bakjai szépen örökítik, nem akarsz sok fattyúbimbós gödölyét az istállódba. A dupla csatornás bimbó egy külön műsor fejéskor, kézi fejésnél az egyikből lehet pont az arcodba fejsz, míg a másikból a kancsóba. Csak gépi fejésre elmegy kávéval, de ilyen anya bakját se vedd meg.
  • Lábállás. Az olyan bak, amelyik járás közben hátracsapja a golyókat, mert meg van benne az X de legalábbis a lábában, az ez esetben nem valami jót jelent. Ha a mamija is pont így csapja hátra a tőgyét és rogyaszt, vagy X-ben tartja a csánkot, ne vedd meg a bakot, mert az vágóállat. Csodásan fogja örökíteni és ráadásul nagyon de nagyon makacsul öröklődik, még a dédunokáknál is vissza tud köszönni. Nekem személy szerint a halálom az ilyen lábállás, mert mire előkotrom a két lába között a tőgyet fejéshez még nem biztos hogy le is fejem, mert állandóan rázár csórikám. Nem tehet róla, nem fogok ezért egy anyát levágatni, de a bakját igen. Tehát legyen a bak lába szép, párhuzamos, a körmök előre nézzenek, mind a négy lábán.
  • A szelíd bak nem feltétlenül marad az. Kell tudni bánni vele és nem elfelejtetni vele, hogy ki a gazda és ki hozza a kaját a bóóótból. Ha neki ezt felülírni van kedve már akkor amikor elhozni akarod, magyarán két lábra áll és vicceskedni akar azzal, hogy lezúzza a homlokod, vagy ott a percen lefojtod a francba a tenyésztő szeme láttára, vagy leszeded róla a nyakörvet és elköszönsz. Nem tudod, milyen volt a nevelése, mit kapott vagy nem kapott, amiért ilyen. De ha nem tud tisztelni az első perctől kezdve, akkor nagyon nehéz lesz rávenni. Ha kezdő vagy, ne ilyen bakot vegyél. Ha túl vagy pár falhoz verésen, kölcsönös adok-kapok gazda vs bak ketrecharcon, kineveltél pár bakot és megnyerted a játékot sorozatban párszor, akkor vállalkozz hazavinni egy fejelő, ágaskodó bakot. Addig inkább ne. Mondom ezt én, aki hazavitte, mert olyan szép volt, aztán játszottunk egy keveset. Gyakorlásnak éppen nem volt utolsó.😂
  • – Here. Ne legyen kicsi (bár hidegben kisebb, felhúzódik, de azért látványos már egy 4-5 hónaposé is). Ha kicsi annak két oka van. Vagy terméketlennek született, vagy cink hiány miatt átmenetileg terméketlen. Ha sutának született (nem szarvtalanított suta) és kicsi is a here, az apja anya is suta volt, akkor ő nem lesz apaállat sem nálad sem senkinél. Terméketlen. Ha szarvalt és annak ellenére kicsi a golyó akkor azt kell mérlegelni, hogy mennyire sürgős hogy ugorjon. Ha beleszerettél helyre lehet hozni, de idő kell hozzá és semmire sincs garancia. De hangsúlyozom, ha a hideg miatt van csak fent a golyó, az nem terméketlenség, nem kell összetéveszteni. 
  • – Szag. A bakok büdösek. Pont. A kecskék bűzmirigye a fejük tetején található, annak szagának erőssége egyedenként eltérő. A laza fuvallattól egészen a torokkaparósig terjed a szagskála. Elvileg fajtafüggő is, sokan esküsznek rá, hogy a Búr és az Anglo-Núbiai bakok kevésbé büdösek, mint az Alpesi vagy Parlagi társaik. Ebben nincs tapasztalatom. Talán annyi, hogy egy ismerősömnél fajtatiszta Anglo-Núbiai bak volt olyan büdöske, hogy a konyhába is érezni lehetett…bár ő váltig állította, hogy ugye, hogy nincs is szaga a baknak. Mondtam, nincs hát! 😏
  • Volt olyan Alpesi bakom, amelyiknek alig volt pici szaga és olyan is, amit az útra befordulva is éreztem: valamelyik anya ivarzik, mert a bak beszerelemesedett.
  • De ha a bak ivarzó anyák koszorújában nem bűzlik egy icipicit sem, akkor sem, ha megdörzsölöd a fejét és közelről megszagolod, akkor ne vedd meg, ha megvetted, vegyél másikat, mert abban a szezonban az a bak nem fog dolgozni a hölgyekkel. 
  • -Alkat: Ha szép hosszú széles háta és széles eleje, csípője van egy baknak, az nem csak esztétikai szempontból jó, de az utódok miatt is fontos, hogy mit örökölnek. Ezért amikor ránézel egy bakra, az legyen arányos, jó mozgású és azt sem baj ha a meglévő anyáidnál legalább 1-2 fejjel magasabb. Nyugi, nem lesz baj emiatt az ellésnél, és az ugrásoknál sem. Megoldják.
  • Szarv/suta kérdés: Nekem teljesen mindegy volt mindig is, hogy szarvalt vagy suta apaállatot használok. Volt ilyen is olyan is. Ha verekedős kedvében volt, a suta is fel tudott kenni a falra minden gond nélkül ha nem figyeltem és ellenkezőleg, a szarvalt bak tud bújós kiscica lenni, anélkül, hogy bármikor bántani akarna. A kiemelt képen lévő bak az elmúlt egy évben egy alkalommal akarta megmutatni ki a fasza gyerek, megbeszéltük merre van az előre, azóta semmi,  pedig kb 6 éves volt amikor megismerkedtünk…. A suta hátránya, hogy suta anyával pároztatva esélyes, hogy hermafrodita vagy terméketlen utódok lesznek, vagy maga a suta bak lesz csökkent termékenyítő képességű, vagy akár teljesen terméketlen. A szarvalt esetében ilyen veszély nem fenyeget, de tény, hogy elég bunkók tudnak lenni a lányokkal, miután lement a szerelem időszak és simán odavernek az anyáknak az etetőnél, ezért jobb ha a téli szálláson nincsenek összezárva ha megoldható. Bár volt olyan apaállatom szarvalt, aki végig asszisztálta az elléseket és soha egy anyát sem bántott, a gidák pedig őt használták melegítő párnának. Tehát kivételek mindig vannak. 
  • Betegségek:
  • A bakoknál, csak úgy ahogy minden kecskénél az általánosan előforduló betegségek baktérium, vírus vagy genetikai eredetűek.
  • Vírus például a CAE ( PCR vizsgálattal kimutatható)
  • CLA vagy sajtos nyirokcsomó gyulladás, baktérium okozza ( tünet: nyirokcsomóknál látható tályog, tályogok. van hogy külső nincs, de belső tályog van, ezért vérvizsgálat, vagy a megnyitott tályogból mintavétellel kizárható.
  •  Brucella (vérvizsgálattal kizárható, fontos is, mert kistermelői engedély egyik alapja)
  • Surlókor (vérvizsgálattal kizárható)
  • Súlyos féregfertőzöttség: Sovány, görbe állatot ne vegyünk meg. Tegye rendbe előbb a gazdája, aztán értékesítse, vagy egye meg. 
  • Mycoplazmózis: különböző tüneteket produkáló baktérium eredetű betegség. Szinte mindenhol bent van, lehet ellene tenni, de jobb nem  behurcolni, ha nálunk még nincs.
  • Chlamydiozis: Ez egy főként vetélést, koraellést okozó baktérium okozta betegség. Van ellene védőoltás, csak nem itthon, de beszerezhető. Szinte kizártnak tartom, hogy vérvizsgálattal kimutatható, illetve simán lesz negatív a teszt és közben pozitív az állat.  Nagyon kevés helyen nincs még bent az állományban. Van amelyik évben tarol és van amikor nem. Erről majd bőven írok. Testnedvekkel ( magzatvíz, ondó, vér) terjed főként.
  • sántaság: A sántaság lehet genetikai (gyenge ízület) baktérium, gomba, vagy balhé jele. Alaposan meg kell nézni, mi okozza, ha nem tudod megoldani, inkább ne vedd meg. 

 

Sánta, beteg, élősködővel túlszaporodott bakot nem illik értékesíteni, de szoktak. Nem feltétlenül azért, mert bárkit is át akar verni az illető, hanem azért mert hülye még hozzá kissé. Van ilyen, nem kell rögtön egymás torkának ugrani, de lehet jelezni az eladó felé, ha olyasmit látsz, ami nem feltétlenül lenne jó, ha tovább terjedne, bárhová is kerül az a bak. Nem kell minden bakot eladni, csak azért mert kedvenc, vagy cuki. Tudom, nehéz levágni az ilyet. Pont azért mert olyan kis esetlenke, olyan kis gyámoltalan volt és olyan nehezen tudtad megmenteni és különben is mindenki menjen a fenébe, Te akkor is szereted. Semmi baj. Heréld ki, tartsd meg kedvencnek, vagy add oda valakinek ajándékba, az majd levágja. De ha olyan anya van a karámodban, akinek nem jó a tőgye, termelése, vagy gyenge a szervezeti szilárdsága, ő lehet a kedvenced, de a bakját engedd el, mert valószínűleg annak a gyenge anyának lehet pont egy ilyen szerencsétlen apja volt. Nem kell fokozni a bajt.  

 

Csak olyan bak maradjon életben és szaporodjon, ami hozzájárulhat egy jobb, egészségesebb, de változatos kecskeállomány kialakításához.

Vélemény, hozzászólás?