Mire jó a fahéj a kecskék étrendjében?

Mire jó a fahéj a kecskék étrendjében?

A legtöbben meglepődve fogadjátok, -amikor hozzám fordultok kérdéssel- hogy az egyik első fűszernövény, amit ajánlani szoktam a fahéj.

 Összeállítottam pár pontot, amikor nyugodtan bevetheted a fahéjat és várhatóan sikerrel is jársz. De szeretnék előtte néhány fontos dolgot leírni róla.

Ez egy csodálatos fűszernövény, aminek áldásos tulajdonságait sokféle módon alkalmazhatod az állataid körében. Keverheted takarmányba, szórhatod abrakra, kirakhatod ad libitum gyógynövény keverék, vagy ásványi anyag kiegészítő alkotórészeként és akár ivóvízben is adagolható. (FONTOS! Soha nem kényszerítünk egészséges állatot bármilyen gyógyszer, kiegészítő vagy gyógynövény fogyasztására.) Tehát ha vízbe kevered a fahéjat, akkor biztosíts mellette tiszta, mindentől mentes, friss vizet is, és a vízben csak fokozatosan emelve az adagot érdemes kipróbálni, mert az enyémek páran kifejezetten elutasítják vízből, míg takarmányban, vagy gyógynövény keverékben szívesen fogyasztják)! Abrakba csak terápiás céllal, maximum 2g/ felnőtt kecske/nap adagot javaslok)

1 g fahéjban többek között van 0,038 mg – C-vitamin, 0,11 mg – Kolin, 0,02 mg – E-vitamin van

A Ceyloni fahéj(Cinnamomum zeylanicum) kumarin tartalma alacsonyabb, bátrabban adagolható, mint a hétköznapi forgalomban jobban elérhető és olcsóbb, kínai kassziában (Cinnamomum cassia). Utóbbit is nyugodtan lehet adni, de ha hosszabb távon szeretnéd a takarmányozásban használni, akkor tarts szünetet 14-21 naponta és csökkentsd az adagot 1 g/ állat mennyiségre. Vemhes állatoknak nem, vagy rövid ideig és kis mennyiségben adjuk, azt is inkább nagyon indokolt esetben.

Hasmenéses állatnál akár nagyobb 4-5g) adagban adva hozhat javulást, de ezt a mennyiséget pár nap után le kell csökkenteni.

 

És lássuk akkor mi is az 5 helyzet amikor biztosan jó ötlet használni.

 

  • Étvágyfokozó hatása az én istállómban bizonyított és szerintem verhetetlen már rövid távon is. 
  • Emésztést javító hatása miatt akkor is érdemes adni, ha felépülőben van egy hosszabb betegségből az állat, kiegészítésként.
  • A kokcidia elleni küzdelemben nagyon nagy segítségemre van. A 11 év alatt a nyájam egészében nem fogyott el 1 liter toltrazuril hatóanyag tartalmú szer és talán ha 200 g szulfadimetoxin tartalmú por. Megelőzésre kizárólag gyógynövényeket használok ( a száraz, tiszta higiéniai feltételek biztosítása mellett) és a fahéj többszörösen bizonyított nem csak az én istállóban, hanem in vitro és in vivo farm kísérletek is igazolták hatékonyságát. Egyrészről közvetlenül érintkezve pusztítja az oocisztákat, másrészt pedig ösztönzi a veleszületett immunválaszt.
  • Segíti a takarmány hasznosulást valamint fokozza az anyagcserét
  • Fahéj aldehidek, mely a fahéj kb 60%-át teszik ki és mindamellett, hogy ez adja az ízét, antibakteriális és gombaölő tulajdonságát is ennek köszönheti.

 

Kérlek, hogy -ahogyan minden más esetben,- a mértékletesség és az észszerűség határait tartsd be.

Vélemény, hozzászólás?