5 ok, miért legyen kéznél keserűsó, ha kecskéd van!

5 ok, miért legyen kéznél keserűsó, ha kecskéd van!

 

A keserűsó, vagy  Epsom-só, nem más mint Magnézium-szulfát.  Ez egy igen sokoldalúan felhasználható egyszerű anyag, amit minden kecskésnek érdemes kéznél tartania. 

Összeállítottam 5 olyan fontos pontot, amikor érdemes bevetni és kivédhető számos gyógyszerhasználat, de életet is menthetünk vele (nekem legalábbis már sikerült).

 

  1. Placenta visszatartás esetén: Ha nem sikerült a placentának leválni, mert az anya kimerült, nehéz vagy komplikált ellésen van túl, vagy hirtelen tőgyelt ki és 2-3-as ikrei vannak, akik gyorsan ürítik a tejjel együtt a magnéziumot is, a keserűsó gyors megoldást hozhat a problémára. 1-2 (kecske méretétől, körülményektől függő a mennyiség) evőkanállal oldj fel vízben és tuszkold le a maminak. Nagyon sokszor hozott már eredményt itt, amikor kifogyott a Primalen injekció. Fontos, hogy ezt követően gondoskodj mindig az anyának megfelelő Kálcium bevitelről is, amit takarmánymésszel, vagy JÓ MINŐSÉGŰ lucernával is biztosíthatsz..
  2. Fűtetánia azaz, legelő okozta magnéziumhiány ( erről itt írtam bővebben )megelőzésére vagy végszükség esetén kezelésére is alkalmazhatod. 
  3. Vízzel sűrű masszát keverve enyhíthető vele a térd izületi gyulladás, ficam, NEM NYÍLT törés okozta fájdalom. Térdizületi gyulladásnál fontos tisztázni, hogy mi a kiváltó ok. Átmeneti enyhülést hoz a mikoplazmák okozta merev, gennyes gyulladásra, de hoztam már helyre vele, elhanyagolt köröm miatti gyenge bokát is. 
  4. Az egyik legjobb szer gidák és felnőttek szorulására. Az én nyájamban eddig kizárólag ez használt. Szorulást sok minden okozhat: parazita (galandféreg), idegen tárgy (kecskénél megesik), vagy kevés folyadék felvétel. A keserűsó nem csodaszer ezekre, de segít ellazítani a beleket.
  5. Nagyon jó görcsoldó hatása van. A púpos háttal ácsorgó kecskéknek az első amit adok, az a keserű só és majd csak utána minden más. Nem mondom, hogy megoldja az állat komolyabb problémáit, de az emésztésre visszavezethető görcsöt enyhíti, az emésztőszerveket segíti. (beleértve a túlterhelt epét)

 

Vélemény, hozzászólás?