Kovaföld használata a kecskék külső és belső parazitái ellen

Kovaföld használata a kecskék külső és belső parazitái ellen

 

A kovaföld  ősi kis szervezetek, például algák, moszatok – amik évmilliókkal ezelőtt a Földet borító óceánokban éltek- vázmaradványai. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Magyarországon is van bányászható mennyiség (4-5 millió tonna) és bármikor beszerezhető. 

Sokoldalúan felhasználható anyag, a mezőgazdaság, az ipar és a katasztrófavédelem is tudja hasznosítani.

Kecsketartóként aljzat frissítésre, szárításra és a kecskék külső (tetvek, atkák, kullancsok)  és belső parazitáinak (orsóférgek) megfékezésére használhatjuk.

A belső féregható hatásáról megoszlanak a tapasztalatok és a kutatási eredmények is világszerte. A magam részéről azt tudom mondani, hogy gyógynövény keverékeimhez,- amit kúraszerűen adok nekik- 2 éve “segítségül hívom”. De sajnos abban nincs tapasztalatom, hogy valóban igaz e, miszerint a terület visszafertőződését jelentősen csökkenteni tudja a belső paraziták esetében ,- azzal, hogy megszakad a fejlődési lánc, – mivel nem volt sem megfelelő méretű területem, sem pedig mért, hiteles eredményem. Mennyiségben sem kaptak sokat, mert nagyon poros állagú a hazai ipartelepen vásárolható őrölt, szárított változat és nem szeretném ad libitum nagy mennyiségben adni nekik, tartva a légúti problémáktól. A gyógynövényekhez pozitív étrendi hatása miatt adom elsősorban. Szilíciumdioxid a fő alkotóeleme, de tartalmaz még többek között magnéziumot, kálciumot, rezet, mangánt és vasat is. 

 

 A kecskék testét viszont külsőleg rendszeresen kezelem vele tetű fertőzöttség esetén, kiegészítésként a téli időszakban, nagyon jó eredménnyel. Ezt kétféleképpen teszem.

Amikor a fecskendő nem segít...
Amikor a fecskendő nem segít…

Vagy rájuk szórom egy egyszerű tésztaszűrő segítségével miközben esznek, majd gyengéd mozdulattal bedolgozom a szőrükbe, egészen a bőrükig, vagy pedig egy száraz, fedett sarokba, fal mellé rakok ki időnként, hogy fürödni tudjanak benne, (hasonlóan a fahamuhoz).

Kovafölddel beszórt kecske

 

Köszönöm, ha megosztjátok velem kovaföld használatával kapcsolatos saját tapasztalataitokat.

 

Vélemény, hozzászólás?