Bőr alá vagy izomba?

Bőr alá vagy izomba?

 

Bizonyos gyógyszereket, azok összetétele miatt, vagy hosszabb felszívódás okán szubkután azaz bőr alá, vagy a gyorsabb hatás érdekében izomba fecskendezve kell alkalmazni. Vannak olyan készítmények is amiket vagy csak egyik, vagy csak másik formában lehet adni. Ez a termék címkéjén mindig fel van tüntetve. Ha nincs címke, van internet. Ha nem tudjuk a termék nevét, hatóanyagtartalmát, adagolás módját, szavatossági idejét,mire való, milyen egészségügyi előnye és hátránya van az állatra és emberre, egész egyszerűen nem adjuk be.

A ” koma küldte, nyomjam bele, mert biztos férges”, ” orvos a kezembe nyomta” nem információ!
A felelősség viszont mindig a gazdáé és nem azé, aki hanyagul a kezünkbe dobta.

Ezért óvva intek minden kecsketartót attól, hogy tudatlanságból, felelőtlenségből, vagy éppen meggondolatlan aggodalomból olyan gyógyszert alkalmazzon amiről nem tudja mi az, csak mondták, hogy jó lesz talán. Ugyanez érvényes az orvos által beadott bármire. Mindig minden körülmények között kérni kell a beadott gyógyszer nevét, hatóanyagát, alkalmazás módját és helyét, valamint emberi fogyasztásra szánt tej és hús esetén a pontos várakozási idő tartamát. Ezzel együtt mindig minden megkezdett gyógykezelés előtt mérlegelni kell  a gyógyszer kiválasztásakor, hogy tudunk és akarunk e lemondani akár hónapokra is a húsról vagy tejről. Az állatorvost pedig tájékoztatni kell a tejtermelés, vágás, eladás tervezett időpontjáról. Ha nem is értékesítésre szánjuk az állattól származó húst vagy tejet, a magunk, családunk egészsége védelme is ugyanolyan fontos szempont kell legyen. Az állat egy egyszerű ásványi anyag és vitamin készítmény beadásától is kerülhet túladagolt állapotba, mert nem tájékoztattak az állatorvost arról, hogy például réz vagy szelén kiegészítésben részesült a kecskénk az azt megelőző időszakban. És lehet az állat a betegséget túlélné, az orvos kezét is jó szándék vezérli, de aztán egy szívizom görcs vagy éppen egy veseleállás okozza a halálát a nem teljeskörű tájékoztatás és tájékozódás miatt.

Amennyiben eladásra/vágásra szánjuk a kecskét, lehetőleg ne engedjük és mi se adjuk comb izomba a gyógyszert, mert bár a várakozási időt becsülettel betartjuk, a hús esztétikailag sérülhet egy esetleges bevérzés, vagy tályogosodás miatt. Nem gusztusos és az a kevés kecskehúst fogyasztó hazai célközönség ne ábránduljon ki csak azért mert erre nem figyelünk. Legyen igényünk a tiszta tej mellett a tiszta hús is.

 

A gyógyszer beadására legalkalmasabb terület:

  • a nyak oldala,
  • vállrész, 
  • hónalj bőr is jó, bár azt az enyémek nagyon nem szeretik (nem lep meg).

Ahhoz, hogy kényelmesen, sérülésmentesen be lehessen adni, a kecskét rögzíteni érdemes, kivéve, ha már nem tud lábra àllni, mert akkor már úgysem szalad el szegényke.

A fertőzés elkerülése érdekében steril tűt és fecskendőt kell használni , a beadás helyét pedig lehetőségekhez mérten fertőtleníteni. (A megfelelő tű kiválasztásáról itt olvashatsz )

A fecskendő és tű veszélyes hulladék, ne terheljük vele a környezetet.

Gumikesztyű használata és dokumentáció vezetése legalább annyira fontos.

A dokumentáció tartalmazza az állat azonosítóját ( vagy nevét), a kezelő/állatorvos nevét, a gyógyszer nevét, adagját, betegség/tünetet, beadás módját ( per os, im, sc), időpontját, ismétlés ( ha szükséges) időpontját is. Ez utóbbit célszerű a telefon emlékeztetőbe is bevésni. 

Az üveg gumi fedését le kell fertőtleníteni, az üveget lefelé, tűt felfelé tartva beleszúrni amit előtte a fecskendőre raktunk és a megfelelő mennyiséget ki kell húzni. Ezt követően a felesleges levegőt a fecskendőből ki kell nyomni

 

Szubkután azaz bőr alá 

A beadáskor a bőrt összecsípve picit feltartjuk, és a testre kb 45 fokos szögben szúrunk fentről lefele úgy, hogy meggyőződtünk a tű vége nem jött ki a másik oldalon, mert nem piercinget akarunk a kecskének, hanem értelmesen ellátni.

Egy helyre ne adjunk 5 ml-től többet, hanem osszuk szét több felületen. Én inkább 2,5 ml-ként teszem ezt, mert rohadtul tud feszíteni az 5 ml is olykor és nem szeretem kitenni őket ennek.

Injekció beadása izomba

 

Intramuszkuláris (IM) azaz izomba

Az eltérés a Szubkutántól az, hogy mélyen izomba, a testre merőlegesen szúrunk. 

Picit visszahúzva a fecskendőt meg kell győződni róla, nem e kaptunk el egy nagyobbacska eret és vérzik. Ha a fecskendőbe vér jön fel, vissza kell húzni, igazítani, majd újra próbálni.

 

Megjegyzés:

Ha valaha kapott már valaki injekciót tudja, pláne rossz helyre adva, hát…nem kellemes. Van aki könnyen veszi és van aki elájul, olyan is akad aki sokkot kap vagy akár lebénul. Nincs ez másként a kecskéknél sem. Nem szabad félvállról venni vagy hisztinek értékelni egy felakadt szemet, vagy egy felsírásnál több reakciót. Legyen kéznél minimum B1 vitamin és egy epinefrin  (anafilaxiás/allergiás sokk esetén) ampulla, (vényköteles!). Ha ez nincs, nem baj. Az odafigyelés mindig kéznél van, használjuk. 

Az oltás, gyógyszerezés önmagában is stressz. Igyekezzünk a munkavégzéshez olyan körülményt teremteni amivel az állat a legkevésbé sérülhet. A kergetés, ugrálás nem csak az állatra, de ránk nézve is veszélyes. Nincs helye ilyenkor az istállóban idegen, hangoskodó embernek, acsargó kutyának. (máskor sincs!)

Járjunk el körültekintően és ne feledjük sohasem, hogy ez az amúgy is beteg kecske számára fájdalmas esemény, nem az a feladatunk, hogy fokozzuk a bajt, hanem hogy elhárítsuk lehetőségeinkhez és tudásunkhoz mérten.

Ha nem vagy képes megtanulni az injekció beadást, mert viszolyogsz és ez leküzdhetetlen, ne ostorozd magad. Nem vagy rosszabb gazda mint más, csak nem úgy vagy összerakva. Van akinek sosem volt gondja ez, van akinek sikerül leküzdeni a félelmet és van aki ha befeszül sem fog menni. Abban a korban is voltak nagyszerű és tapasztalt juhászok, pásztorok, amikor még a fecskendőt hírből sem ismerték. A te erősséged valami más ebben biztos vagyok. 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?