B vitaminok szerepe a kecskék életében

B vitaminok szerepe a kecskék  életében

 

Ha azt mondom, hogy ha egyetlen vitaminkészítményt kellene választanom a kecskéim számára, az a B vitamin komplex lenne, sokan nem értik, hiszen az AD3E marketingje sokkal jobb.

Velünk ellentétben a kecske képes a bendőjében a B vitamin előállítására megfelelő körülmények között, ezért teljesen önellátó, miért hát, hogy pont ez a készítmény az, amit mindig tartok itthon?

 

A B vitaminok egy nagyon klassz kis anyagok, ide és oda kötődve támogatják a kecske szinte teljes testét. Nélkülük többek között nincs központi idegrendszer, nincs vér, nincs emésztés sem.

Ha valamelyikből hiány keletkezik, akkor az elsők között látszik az állaton és ha nem “szereljük meg” ami elromlott, a következmény rövid távon is végzetes lehet.

A B vitaminok közös jellemzője, hogy vízben oldódóak, így túladagolásától nem kell tartani. Lehet orálisan (szájon át) adni és injekció formában. Utóbbit állatorvos írja fel, de néha be kell vetni ezt a formát, ha vészes hiány lép fel. 

Ebben a bejegyzésben a 8 B vitamin közül a B12 és B1 vitaminokkal foglalkozok bővebben.

 

 B12 vitamin,

más néven kobalamin, létfontosságú vitamin a kecske számára is. A bendőben egyes baktériumok termelik és ha nincs hirtelen takarmányváltás, antibiotikumos kezelés, a bendő ph nem leng ki szélsőségesen, tehát nem éri semmi stressz, csak legelészik a rengetegben és éli gondtalan szingli életét, nem üldözi a szerelem, a hormonjai lezsibbadva, 2-3 gida sincs alatta és a gazda se feji liter abrakon naponta, a terelő kutya és a vadak se baszarintják fel az agyát napi háromszor, akkor minden szuperül működik. De ha ezekből valamelyik megesik, vagy csak szimplán nem, vagy nem eleget eszik a kecske, akkor elég egy kis pöccintés és borul a rendszer, a bendőben a B12-t termelő baktériumok elmennek aludni, vagy nemes egyszerűséggel kinyiffannak majdnem mind egy szálig. 

A B12 a vörösvértestek képzésében elengedhetetlen kellék. A vérszegénység felszámolásának alapja, hogy legyen. A vérszegénységet többnyire parazita vagy rossz, nem megfelelően összeállított takarmányozás okozhatja, vagy éppen a kecske egyszerűen csak nem eszik mert legyengült, így a bendő baktériumok nem képesek az előállításra ami csak tovább fokozza a bajt. 

 

Hiány tünete:

  • a könnyező szem, de még inkább a hirtelen fellépő és akár tartós étvágytalanság.
  • A leginkább akkor gyanakodhatunk B12 hiányra, ha az állat egy kiadós felfúvódásból, acidózisból vagy lázzal és fájdalommal járó gyulladásos betegségből épül éppen fel. Az elsavasodott bendő Ph nem barátja a B12 termelő baktériumnak.
  • vérszegénység

Hiány kezelése:

Ha egyébként nem látunk vészes vérszegénységet, az állat csak gyenge étvágyat mutat még, már megkezdhető a B12 vitamin pótlása kiegészítő premix vagy injekció formában. Nem kell megvárni, hogy leessen a lábáról.  Az egyik legjobb, könnyen, még a sarki kisboltban is beszerezhető  b vitaminok forrása az élesztő. Főleg ezért szoktam a legtöbb hozzám forduló, emésztési problémával megkereső kecsketulajdonosnak elsőként javasolni az élesztő adagolását. Van, hogy már ez is elegendő helyrebillenteni a helyzetet, de azért nem baj, ha sikerül beszerezni olyan készítményt, amiben megfelelő mennyiségben van és gyorsan beadható a mihamarabbi egyensúly visszanyerése érdekében.

 

B1 vitamin,

azaz a tiamin, szintén a bendőben lakó baktériumok termelik és szintén megfelelő körülmények mellett. Ha a B1 vitaminokat termelő baktériumok száma lecsökken és a tiaminázokat termelő baktériumok száma megnő, akkor hiány keletkezik. De elég ha a kecske  tiamináz (B1 vitamint bontó enzim) tartalmú növényt eszik kicsit nagyobb mennyiségben, pár napon át (például mezei zsurló), bár ez nem jellemző, mert a kecske ennyire nem hülye, de mindig van kivétel. A túl sok és magas kéntartalmú víz és takarmány is okozhat B1 vitamin hiányt. A melasz túlzott etetése kecskéknél, főleg ha egyéb takarmány is bővelkedik  kénben a kecske  és akár még a vizében is van, megnöveli a B1 vitamin hiány kialakulásának kockázatát, bár ezt még  csak olvastam, tapasztalatom nincs. A kén túlzott jelenléte nálam inkább a szelénhiányt fokozta, erre sajnos van tapasztalatom is. De az majd egy másik történet lesz.

A B1 vitamin fontos szerepet játszik a szénhidrát glükózzá alakításában. A glükóz szükséges a megfelelő agyműködéshez. Ha nincs B1, nincs glükóz az agynak és az agysejtek kezdenek eléhezni és a folyadék elkezd megnövekedni az agyban.

Polioencephalomalacia a neve annak a betegségnek, amit A B1 vitaminhiány okoz. 

Hiány tünete:

  • feltűnő elkülönülés a többiektől, konfliktus kerülése
  • Lassú vagy gyors megvakulás. eleinte a fényt még érzékeli, de aztán már azt sem
  • Hátrahajtott fej, mintha az eget bámulná hátha becsap egy meteor.
  • Bizonytalan, remegő járás
  • nyálcsurgás, nyelv oldalra kiejtése
  • Idegesség, szem rebegése

Van hogy a tünetek hirtelen, akuttan  alakulnak ki, nem is mind egyszerre, de igen ijesztő és látványos. Az is megeshet, hogy napok alatt, de hamar átfordulhat akuttá és onnan már csak egy lépés a halál. 

A hiány kezelése:

Viszonylag egyszerű, mégis érdemes gondosan eljárni. Nagy mennyiségű ( 10mg / testtömeg kg) B1 vitamin injekciót kell beadni, az első adagot nagyon lassan, lehetőleg vénásan. Fontos hogy lassan, mert összeomolhat a hirtelen nagy mennyiségtől a kecske. Ehhez elkélhet állatorvos segítsége. Ha nincs orvos, akkor is szükség lesz B1 vitamin injekcióra és lehetőleg azt is lassan órákra elosztva izomba adagoljuk. Az első nap után látványos javulást fogunk tapasztalni, de a kezelést folytatni kell. AZ én tapasztalatom az, hogy 100 mg B1 vitamin szubklinikai esetben már bőven hozott eredményt és aztán még 2-3 napig adva, teljesen megszűntek a tünetek, a látás visszajött és a teljes idegrendszer rendbe jött. Az is igaz, hogy agyilag nem volt százas a kecske aztán, de nem vagyok róla meggyőződve, hogy ezt a B1 hiánya okozta, vagy szimplán csak hozta a formáját, mivel a kezelés alatt erősen elkényeztettem és aztán ennek az lett az eredménye, hogy sosem arra ment amerre kellett volna és szerinte mindent is szabad volt tennie, amit a többieknek nem. De azzal próbáltam becsapni magam, hogy szegény csak sérült agyilag és nem én csesztem el a nevelését. (de igen!) A B1 vitamin hiány tüneteinek megjelenése után takarmányból, premixből, élesztőből felvett B1-el nem pótolható, mert azt a mennyiségű hiányt nem tudja az állat ezekből hirtelen pótolni és az agy olyan súlyos károsodást szenvedhet, ami már visszafordíthatatlan, mire azok be is tudnak épülni az emésztés közben. Ezért kell az injekció. Súlyos esetben, az agyduzzanat mihamarabbi javulása miatt szükség lehet Dexametazon hatóanyag tartalmú gyógyszerre, amit szintén állatorvos írhat fel. Nálam szerencsére sikerült nagyon hamar elkapni a grabancát, így a dexametazont nem kellett bevetni egyszer sem.

Mivel a B1 vitamin hiány tünetei hasonlítanak a liszteriózis tüneteire, ezért én a magam részéről a kettőt együtt kezelem. A liszteriózis a listeria baktérium okozta megbetegedés, antibiotikummal gyógyítható, ha időben elcsípem. Mivel sem a polioencephalomalacia sem a liszteriózis nem várhat, mert mindkettő végzetes kimenetelű, nem szoktam megvárni, hogy hátha csak B1 hiány, hanem- bár nagyon nem vagyok oda az antibiotikum használatért- megkezdem az antibiotikumos kezelést is. 

A fentiből is látszik, hogy egyes B vitaminok hiánytünetei gyakran összekeverhetőek más eredetű bakteriális vagy gombás esetleg toxikus megbetegedéssel, de mivel szinte képtelenség túladagolni őket, az első amit adok az a B vitamin komplex. Amikor terméket választok, mindig gondosan megnézem az összetevőket is, mert a humán házipatikámban van ugyan lágyzselatin kapszula formában B vitamin komplexem, csak nem tartalmaz B1-et, így azt külön meg kell vennem.

Mivel az állatorvosok nagy része nem mindennap kezel kecskét, ezért nem várható el tőlük, hogy mindig mindenben naprakészek legyenek. Érdemes felkészülten, a tüneteket, gyanakvásunkat érvekkel alátámasztva felhívni és tanácsát kérni a megoldásban. Ezzel nem csak az ő munkáját segítjük, hanem a gyors és hatásos gyógykezelést is könnyebb megválasztani az állat gyógyulása érdekében. 

 

Vélemény, hozzászólás?