Kecskék vérszegénysége alapok

Kecskék vérszegénységéről pár mondat

A kecskék vérszegénysége, azaz a vörösvérsejtek csökkenése többféle hatás következménye. 

Okok:

  • hiányos, vagy nem megfelelő vas és réz ellátottság, amit a helytelen juhoknak szánt kiegészítők használata, a rossz vagy gyenge beltartalmú takarmány, vagy túl magas arányú antagonista (felszívódást gátló) okozhat. 
  • belső paraziták, mint például a Haemonchus contortus, ami mindamellett, hogy elég agresszíven és gyorsan képes felszaporodni, hamar alkalmazkodik és akár 2-3 kezelést követően ellenállóvá válik a féreghajtókkal szemben. 
  • külső paraziták, mint például a Linoghnatus stenopsis (itthon, inkább ez a jellemző vérrel táplálkozó tetű), amik az állatok gyengébb ellenállóképességét kihasználva nagyon gyorsan felszaporodva, akár pár nap leforgása alatt is meglehetősen nagy mértékben előidézhetnek akár végzetes kimenetelű vérszegénységet. Ez a tetű nagyon nehezen észrevehető, napfényben vagy jóféle fejlámpával könnyebben megtalálhatjuk. Régebben nagyjából lehetett évszakhoz kötni az egyes paraziták felszaporodásának időszakát, de pár éve én azt tapasztalom, hogy ahogyan az évszakaink összemosódnak, már nincs különösebb okunk pl az őszi és tavaszi féreghajtást kőbe vésettnek tekinteni. Természetesen, bármikor is végzünk féreghajtást, azt tudni kell, hogy nem hajtunk ki a legelőterületre a következő minimum 24 de inkább 72 órában, hanem a takarmányozást bent igyekszünk megoldani. A legelőhöz szokott állatok erre erősen duzzogni szoktak és sztrájkolnak a széna láttán, bezárva, de semmi baj, legalább a szájon át adható szerek nagyobb hatékonysággal tudnak “dolgozni”, ha nincs tele a pocak. Csak bírjuk idegekkel a kétségbeesett hangokat…ja és a szomszédok is 🙂
  • vérszegénységet előidézheti súlyos sérülés okozta külső vagy belső vérzés is természetesen, de az ritkább.

A kecske alsó szemhéja vizsgálatával könnyedén meg lehet állapítani, hogy van e szükség bármiféle beavatkozásra. normál esetben sötét rózsaszín, enyhén piros, ha ettől halványabb, vagy akár már fehér, akkor ideje sürgősen kideríteni az okot és tenni ellene ( a kép segíthet).

Egyéb tünetek: 

  • a medence és far sovány, csontos, a farokrépa (fehér kecske esetén könnyebb megállapítani) fakó, szinte sápadt a bőr
  • ínyek szintén fehérek, vagy fakók
  • kezdeti vagy előrehaladott senyvesség, étvágytalanság, vagy jó étvágy mellett is súlyvesztés
  • általános rossz közérzet, gyakori pihenés, konfliktus látványos kerülése
  • csapzott, foltokban nyálas, tépett szőrzet
  • levert, depressziós hangulat, félrehúzódás

 

Mit tehetünk:

Először is ki kell deríteni mi okozhatja a vérszegénységet és meg kell szüntetni annak az okát. Ezzel egyidőben pedig gondoskodni kell a B12 vitamin, vas, réz pótlásról a megfelelő arányban. A B vitaminok vízben oldódó vitaminok, túladagolni nem lehet, így érdemes nagyobb dózist adni, hogy a veszteséget és a létfenntartáshoz szükséges mennyiséget kapja az állat. A vas és réz pótlása már nem ennyire egyszerű, de erre majd a hiánybetegségeket részletezve bővebben kitérek.

A pótlást azonnal meg kell kezdeni, de a “hiba” javítása ugyanolyan fontos. A takarmányozás, a kiegészítők átvizsgálása, a paraziták drasztikus csökkentése azonnali cselekvést igényel, mert akár óráról órára romolhat az állat állapota és egy bizonyos szint alatt, már nem lehet visszahozni a halál küszöbéről.

fotó:Google

Vélemény, hozzászólás?